openingstijden café
Kijk linksboven op de voorpagina voor de openingstijden en bij de evenementen

Filmvertoning: ‘Klimaatrebellen’ & nagesprek met Jaap Tielbeke

Filmvertoning van de documentaire: Klimaatrebellen.

Klimaatfilosoof Jaap Tielbeke is aanwezig voor een nagesprek samen met gespreksleider Evanne Nowak en hoofdpersonage Sebastiaan.

Klimaatrebellen volgt een aantal twintigers die niet meer passief willen toezien hoe hun toekomst om zeep wordt geholpen. Ze komen in opstand met klimaatactiegroep Extinction Rebellion en proberen het tij te keren. Een portret van een wanhopige, maar ook strijdbare en liefdevolle generatie.

Inloop vanaf 19:00

De wetenschap laat er geen twijfel over bestaan: door de klimaatcrisis wordt de aarde steeds minder leefbaar. Dit zorgt voor gevoelens van angst, somberheid en boosheid bij jongeren: het gaat om hún toekomst. Klimaatrebellen volgt een aantal twintigers die niet meer passief willen toezien hoe hun toekomst om zeep wordt geholpen. Ze komen in opstand met klimaatactiegroep Extinction Rebellion en proberen het tij te keren. Een portret van een wanhopige, maar ook strijdbare en liefdevolle generatie.

De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds voelbaarder: hitterecords worden aan de lopende band gebroken, de biodiversiteit neemt drastisch af en de eerste eilanden verdwijnen al onder water. Steeds meer twintigers en dertigers realiseren zich dat hun toekomst op het spel staat, als er niet nú iets verandert. Dat pijnlijke besef leidt bij een toenemend aantal jonge mensen tot gevoelens van angst, verdriet, stress en wanhoop. Soms zo erg, dat ze twijfelen of ze zelf nog wel kinderen op deze wereld willen zetten.

Klimaatrebellen is een portret van een strijdbare en liefdevolle generatie, die laveert tussen hoop en wanhoop. Filmmaker Ingeborg Jansen volgt Sebastiaan, Merijn, Sandra, David en Ayla: vijf twintigers die niet meer kunnen aanzien hoe de aarde naar de klote gaat. Zij hebben zich aangesloten bij klimaatactiegroep Extinction Rebellion en voeren actie om de
klimaatcrisis te bestrijden. De vijf klimaatrebellen rouwen om de alarmerende realiteit en komen in opstand voor maatregelen om het tij te keren. Want wie heeft daarover meer recht van spreken dan jonge mensen die hun toekomst in gevaar gebracht zien worden? Jonge mensen die geen schuld hebben aan de klimaatcrisis, maar wel met de gevolgen ervan moeten dealen?

De actievoerders in Klimaatrebellen zijn allemaal tot dezelfde conclusie gekomen: je stem laten horen is het enige dat nu zin heeft. Er is dan ook weinig waarvoor ze terugschrikken in
hun strijd: nachtelijke campagnes, acties op grote hoogte en zelfs gearresteerd worden en een strafblad krijgen. Alles voor een betere planeet.

Utopie Podcast