In De Toverberg volgen we de belevenissen van Hans Castrop in sanatorium Berghof, bij Davos. Fin de siècle wellness oord, waar een internationale beau monde de tijd doodt in fysieke en psychische ledigheid: satirische spiegel van de Europese cultuur aan de vooravond van de »Ur-Katastrophe« van de 20e eeuw. Voor de jonge scheepsbouw ingenieur een leerschool van het leven, een parallelle wereld waarin bespiegelingen over tijd, leven, ziekte en dood samengaan met intense spirituele en erotische belevingen. Zijn intellectuele vorming wordt inzet van een pedagogische strijd tussen de humanistische vrijmetselaar Settembrini en de communistische, joods-jezuïtische mysticus Naphta. Zij maken Berghof tot een schavot waar beslist wordt over het lot van een verscheurde, zieke Europese geest, die toch niet mag sterven.
Filosoof Tom Dommissie: “Deze tijdsroman diagnosticeert een diepe filosofische tweespalt in de westerse cultuurgeschiedenis, die telkens opnieuw voeding geeft aan polariserende ideologieën en ’tijdspolitiek’: ook 100 jaar later vallen wij ten prooi aan de wurggreep van – wat Timothy Snyder noemt – ofwel neoliberale ‘Politics of Inevitability’ ofwel autocratische ‘Politics of Eternity’? Voor Thomas Mann was het Toverbergdebat een keerpunt in zijn moeizame artistieke en politieke omzwervingen, waarin de aristocratisch-onpolitieke kunstenaar zich bevrijdde tot kosmopolitisch schrijverschap als democratisch wereldburger. Maar moeten wij, net als Hans Castorp, ook wakker geschud worden door oorlogsgeweld of politiek vandalisme? Zijn wij vermoeid, verdoofd, verslaafd …. bereid stapsgewijs het onaccepteerbare te accepteren – heimelijk verlangd naar ontregelend spektakel, rituele zuivering van alle instituties? Of beschermen we institutionele vormen van positieve vrijheid als condities voor verantwoordelijke weerbaarheid voor komende generaties?”
– Kennis van het boek is niet nodig –
Bio
Tom Dommisse is filosoof en doceert aan het Koninklijk Conservatorium en de Universiteit Leiden. Als universitair onderzoeker publiceerde hij over esthetica, metafysica, recht- en geschiedenis-filosofie, en werkte hij in de grensgebieden waar filosofie raakt aan literatuur, theater, kunst en politiek. Hij was programmamaker-adviseur van Writers Unlimited, houdt zich momenteel veel bezig met de betekenis van het werk van Kant tot Thomas Mann in het Anthropoceen, en heeft een passie voor Shakespeare.
Tickets
Tickets zijn €15, of €10 voor ‘Geestverwanten’. Bestel je tickets hier.