openingstijden café
Kijk linksboven op de voorpagina voor de openingstijden en bij de evenementen

Humanistisch café

In het Humanistisch Café van 4 april nodigt Humanistisch Verbond je uit om deel te nemen aan een boeiende discussie met Floor Basten, postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Zij zal verschillende hedendaagse uitdagingen belichten waar het humanistisch verhaal geen antwoord op heeft, of waar het zelfs de bron van is.

Floor doet onderzoek naar collectieve verhalen, hoe ze ontstaan, zich ontwikkelen, in contact met andere verhalen veranderen, zichzelf tegenspreken, misschien zelfs verdwijnen. Je zou kunnen zeggen dat ‘het humanisme’ ook zo’n collectief verhaal is, met daarbinnen diverse varianten. Zo is er het hedendaagse ecohumanisme, dat gaat over deel zijn van een groter geheel. Er zijn dus meerdere humanistische subverhalen binnen het grotere verhaal ‘het humanisme’. Wat ze gemeen hebben is het idee dat betekenisvol leven begint en eindigt met de vrijheid en verantwoordelijkheid van het menselijk individu. Vanuit posthumanisme doet Floor daarom een aantal aanvullingen op het humanisme, om daarmee ‘betekenisvol leven’ als waarde te verrijken. Ze doet dit door een analyse van humanistische aannames over de werkelijkheid, die op diverse punten volgens haar te eenzijdig zijn. Juist die eenzijdigheid zet het humanistisch verhaal onder druk.

We moedigen je aan om vragen te stellen, actief deel te nemen aan de discussie om het humanistisch denken te verrijken en met elkaar relevante uitdagingen te bespreken.

Let op: Vanaf dit jaar zullen de Humanistische Cafés een half uur later aanvangen dan afgelopen jaar. Je bent welkom voor een  drankje vanaf 18.30 uur, het programma start om 19.00 uur.

Utopie gaat vandaag om 18:00 open en serveert voorafgaande aan de bijeenkomst een aantal eenvoudige maaltijden die hier kunnen worden gereserveerd. Alleen wie reserveert en zich één uur voor aanvang van het programma aan de bar van Utopie meldt kan rekenen op een maaltijd voor aanvang van het programma.

Support idealists: donate to the Utopie Foundation!

Steun idealisten: doneer aan Stichting Utopie!

Utopie Podcast