openingstijden café
Kijk linksboven op de voorpagina voor de openingstijden en bij de evenementen

Humanistisch café: dodenherdenking

In deze editie van het humanistisch café staat centraal  hoe rituelen in de humanistische traditie zouden kunnen passen. Aansluitend aan het café zal er  aandacht besteed worden aan de dodenherdenking.

Bijeenkomst in de Utopie

Voorafgaand aan de dodenherdenking op 4 mei, wil het Humanistisch verbond aandacht besteden aan hoe rituelen in de humanistische traditie zouden kunnen passen. Humanisten kennen geen vaste voorgeschreven rituelen bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals geboorte, dood en huwelijk. Dit wordt door een groep Humanisten als gemis ervaren.

Rituelen bieden ruimte voor reflectie en geven een gevoel van saamhorigheid. De maatschappelijke behoefte aan rituelen neemt – mede als gevolg van de ontkerkelijking – toe. John Geurts, voorzitter van HV Rotterdam Rijnmond, heeft de Celebranten Opleiding gevolgd aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). In de Celebranten Opleiding maken studenten kennis met de diverse rituelen in een pluriforme samenleving en denken ze na over mogelijke humanistische rituelen.

John zal tijdens het Humanistisch café iets vertellen over wat rituelen zijn, wat hun betekenis is en waar ze vandaan komen. In gesprek met elkaar zullen we nadenken hoe we een ritueel kunnen ontwerpen, wat daarbij hoort en wat het belang is.

Aansluitend aan het café zullen we aandacht besteden aan de dodenherdenking. Afhankelijk van het weer is er de gelegenheid om naar het Roma en Sinti monument aan de Vondelstraat te lopen of zorgen we dat we de herdenking op de dam vertonen in Utopie. We stoppen dan ook iets vroeger dan gebruikelijk.

Tijd:                We starten om 18.30 uur, inloop vanaf 18.00 uur.

Tijdens de inloop zijn de drankjes voor rekening van het bestuur; daarna op eigen kosten. Eventuele maaltijd is ook op eigen kosten. Wil je gebruikmaken van een maaltijd? Geef dit dan door via het formulier op de website van Utopie.

 

Utopie Podcast