openingstijden café
Kijk linksboven op de voorpagina voor de openingstijden en bij de evenementen

Humanistisch café: Hoe verder na (en met) corona?

Hoe verder na corona: naar een humaan normaal?

Logo humanistisch verbond

Beste humanisten en geïnteresseerden,

We verheugen ons erop jullie straks voor het eerst weer te zien, na anderhalf jaar coronacrisis en ingrijpende lockdowns. We zijn benieuwd hoe het jullie is vergaan. Wat valt er voor onszelf, voor het humanisme en het Humanistisch Verbond van die crisis te leren? Daar willen we graag over van gedachten wisselen.
De coronacrisis lijkt (bijna) voorbij. Was het alleen een gezondheidscrisis, die we nu snel achter ons laten, dankzij de vaccins? Of… was er ook een verstoring van de maatschappelijke orde, met grote sociale en emotionele gevolgen? Het lijkt een valkuil, weer snel terug te willen naar ‘het oude normaal’. Dus: willen we misschien iets vasthouden uit deze periode, willen we sommige dingen definitief anders gaan doen?
Ons humanistisch boegbeeld Hedy d’Ancona waarschuwde al in de eerste lockdown: ‘Dat oude normaal, dat was toch al niet normaal?’. Crisis-onderzoekers wijzen op de unieke kans, om nu veranderingen op te pakken. Een crisis heeft immers, naast verstorende, ook leerzame effecten, voor ieder van ons persoonlijk en voor ons samen, collectief. Welke zijn dat dan?

In dit eerste HV-café van 2021 willen we met de leden in gesprek over dit onderwerp met vragen op 3 niveaus:
Wat waren je eigen ervaringen, verstorende en leerzame? Zou je dingen anders willen gaan doen of doe je dat wellicht al?
Wat doen al die ervaringen met je waarden en je mensbeeld? Bijvoorbeeld: hoe kijk je nu naar de saamhorigheid in de samenleving en ook: hoe staat het met het beeld van de mens als ‘heer en meester’ over de natuur en de aarde?
Wat betekenen die ervaringen en hun effecten – samengenomen — voor het humanisme? Zijn er leerpunten voor humanisten en het Humanistisch Verbond om dingen anders te gaan doen, in onze activiteiten of in de maatschappelijke rol van het Verbond?
Iedere vraag zal kort worden ingeleid door Marco Oostdijk, lid van onze afdeling, die tijdens de lockdowns heeft gewerkt aan een essay over juist deze vragen. Wat deze avond besproken wordt, kan zijn weerslag vinden in dit essay, dat in de Humanistische Alliantie en het Humanistisch Verbond bouwstenen aandraagt voor bezinning op het beleid voor de komende jaren.

 

Inloop vanaf 18.00

 

Meld je aan door te mailen naar info@humanistischverbondhaaglanden.nl

Utopie Podcast