openingstijden café
Kijk linksboven op de voorpagina voor de openingstijden en bij de evenementen

VierdeGolfCafé: een crisisbestendige democratie.

Met Bert de Munck over zijn recente boek: “Leven en Laten leven: een kritische geschiedenis van de pandemie”. In dit eerste VierdeGolfCafé geeft De Munck een korte lezing over zijn boek. Daarna gaat Vierde Golf met hem in gesprek over wat er nodig is voor een crisisbestendige democratie.

Inloop vanaf 19.30 uur, borrel na afloop.

Toegang gratis. Donaties welkom!

Graag je deelname bevestigen via devierdegolf@protonmail.com

Bert De Munck is wetenschapshistoricus en hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen.

In ‘Leven en laten leven, een kritische geschiedenis van de pandemie’ (publicatie: mei 2022) plaatst hij de wijdverbreide aanpak van de pandemie in historisch perspectief: Hoe past het coronabeleid in de traditie van biopolitieke en neoliberale methodes om de bevolking meer bestuurbaar te maken? Waarom werden bij qua omvang vergelijkbare pandemieën als de HongKongriep (1969) en de Aziatische griep (1957) de grondrechten niet opgeschort, maar gebeurde dat in 2020 wel? Wat vertelt de corona-aanpak over hoe we over het fundamentele begrip ‘leven’ zijn gaan denken, en over de relatie tussen mens en natuur? Hoe kreeg het politiek- filosofische begrip ‘solidariteit’ een nieuwe inhoud?

In dit eerste VierdeGolfCafé geeft De Munck een korte lezing over zijn boek. Daarna gaan we met hem in gesprek over wat er nodig is voor een crisisbestendige democratie.

Van de achterflap: “Dit boek gaat niet over een virus, maar over de wereld, over de fundamentele problemen die door de pandemie meer zichtbaar zijn geworden. De scherpzinnige analyses van De Munck zetten onvermijdelijk tot denken aan, ook als men het niet helemaal eens is. Deze onderbouwde en kritische kijk op de plaats van de wetenschap is juist wat diezelfde wetenschap nodig heeft. — Dirk De Wachter, psychiater

Utopie Podcast